Google+

Zumba! για άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους

Ένας νέος χορός ? Μια νέα μόδα στο χώρο του fitness ? Ή  μήπως τίποτα από τα δύο;  Διανύουμε ήδη τον τέταρτο χρόνο παρουσίας του ZUMBA(R) fitness στην  Ελλάδα και αρκετοί από εμάς είτε λόγω περιέργειας για κάθε τι καινούργιο  , είτε λόγω συνειδητής επιλογής ,είτε ακόμη και λόγω συγκυριών , βρεθήκαμε πολύ σύντομα να συμμετέχουμε σε ένα μάθημα ZUMBA(R) , να  βιώνουμε την εμπειρία και τα οφέλη του να χορεύεις ξένοιαστα  δημοφιλείς χορούς και να γυμνάζεσαι ταυτόχρονα χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που συνέβαλαν στην  επιτυχία του προγράμματος είναι ότι μεταμφιέζει τις ασκήσεις γυμναστικής ( για τόνωση ,σύσφιξη ,αντοχή κλπ.) σε χορευτικές  κινήσεις-βήματα ,έτσι ώστε να μη σκεφτόμαστε ότι εκείνη τη δεδομένη  στιγμή γυμναζόμαστε αλλά ότι χορεύουμε !

Eiσαστε έτοιμοι να μεταμορφώσετε το σώμα σας συμμετέχοντας σε ένα
διαφορετικό και μοναδικό party ? Γιατί αυτό ακριβώς είναι το ZUMBA(R) fitness . Eίναι ένα απολαυστικό,  αποτελεσματικό, εύκολο να το ακολουθήσετε dance fitness party.
Εμπνευσμένο από τους πιο δημοφιλείς Λατινοαμερικάνικους (και όχι μόνο)  ρυθμούς, με σκοπό την εκγύμναση του σώματος, τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, το κάψιμο θερμίδων, την τόνωση και γράμμωση του μυικού  μας συστήματος ! Το Zumba (R) σήμερα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο χωρίς  σύνορα, ένας τρόπος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο όπου  αναμιγνύει και ενώνει εθνικότητες, φυλές, κουλτούρες, ηλικίες και  διαφορετικά κοινωνικά στρώματα . Το ZUMBA(R) είναι το μοναδικό Λατινογενές πρόγραμμα που συνδυάζει χορό και αεροβική γυμναστική μαζί.  Από τη σύλληψη της ιδέας το 2001 από τον Κολομβιανό στην καταγωγή Beto  Perez, αναπτύχθηκε και έγινε το μεγαλύτερο και το πιο επιτυχημένο  dance fitness programm του κόσμου με πάνω από 14 εκατομμύρια ανθρώπων κάθε ηλικίας και σωματότυπου να συμμετέχουν  εβδομαδιαίως σε μαθήματα  ZUMBA(R) σε πάνω από 90.000 τοποθεσίες στον πλανήτη και σε περισσότερες  από 180 χώρες.  Προγράμματα εκγύμνασης αερόβια και μη υπάρχουν πολλά .Η  διαφορά έγκειται στο ότι η φιλοσοφία του ZUMBA(R) fitness βασίζεται στο  τρίπτυχο Σωματική – Πνευματική – Ψυχική υγεία ! Το βαθύτερο συναίσθημα  που καταβάλει τους συμμετέχοντες στο τέλος του μαθήματος τους είναι η ευχαρίστηση , η χαρά ,  το κέφι , η ευδιαθεσία και η προσμονή για το επόμενο μάθημα !! Σε  προσωπική δημοσκόπηση που διενήργησα στους μαθητές μου , θέτοντας το ερώτημα ” τι σημαίνει Zumba(R) με μία λέξη για εσάς προσωπικά ” , οι  δημοφιλέστερες απαντήσεις ήταν Party ,Ψυχοθεραπεία ,κέφι , εκτόνωση!
Απάντηση λοιπόν στο ζήτημα που μπορεί να απασχολεί κάποιους αυτή τη  στιγμή σε σχέση με το αρχικό μας ερώτημα : Το ZUMBA(R) δεν είναι ούτε  ένας νέος χορός ,αλλά ούτε και μια νέα μόδα…! Είναι πολλά πράγματα  μαζί .Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως με βάση την απήχηση που έχει  στον κόσμο και το φανατικό κοινό που έχει αποκτήσει , το ZUMBA(R) ήρθε  για να μείνει !
ΤΥΠΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 ZUMBA GOLD:Είναι ένα πρόγραμμα άσκησης ειδικά σχεδιασμένο για να μεταφέρει τους συναρπαστικούς Latin και International ρυθμούς που χρησιμοποιούνται σε ένα κανονικό Zumba ® class  , σε μια τάξη ή σε ένα μάθημα ειδικά σχεδιασμένο και τροποποιημένο για ”ενεργούς ” μεσήλικες και ηλικιωμένους ,  αρχάριους ασκούμενους, και άλλες ειδικές ομάδες πληθυσμού οι οποίοι χρειάζονται αυτές τις τροποποιήσεις ( αποκατάσταση τραυματισμών , μυοσκελετικές παθήσεις , κινητικά προβλήματα, αναπηρίες).

Σχεδιασμένο πάνω σε βασικές κινήσεις , το πρόγραμμα αυτό είναι εύκολο
να το ακολουθήσουν  άτομα όλων των ηλικιών .Οι χοροί που
χρησιμοποιούνται συνήθως είναι οι εξής :Salsa , Cumbia , Merengue ,
Flamenco ,Belly dance , Tango .O πιστοποιημένος σας instructor
εγγυάται ασφαλή και αποτελεσματική εκγύμναση όλου του σώματος !
Στο Zumba® Gold πρόγραμμα βιώνουμε μια γιορταστική ατμόσφαιρα ,σαν πάρτυ , και απολαμβάνουμε το οφέλη ενός διασκεδαστικού , εύκολου στην παρακολούθηση και αποτελεσματικού  προγράμματος άσκησης . Είναι ωφέλιμο για το σώμα μας ,το μυαλό μας και φυσικά επιδρά πολύ θετικά στον ψυχισμό μας !
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής (ACSM) , οι στόχοι
ενός προγράμματος που αφορά μεσήλικες και ηλικιωμένους είναι : να
διατηρηθεί η λειτουργική κινητική ικανότητα του κάθε ατόμου , να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων , επιβράδυνση της αύξησης χρόνιων παθήσεων , προαγωγή του ευ ζειν και των ευκαιριών για κοινωνική συναναστροφή
.Για όλους εσάς λοιπόν που νιώθετε ότι τα χρόνια ”περνούν ή πέρασαν ” αλλά η καρδιά σας αισθάνεται ακόμη νέα , για σας που μεγαλώσατε με την τρέλλα του Swing ,του Twist του Cha cha και του Mambo και δεν ”χορταίνετε ” τα πάρτυ , για σας που θέλετε να γυμναστείτε και να διασκεδάσετε χωρίς να ταλαιπωρείτε το σώμα σας , ενημερωθείτε για το πλησιέστερο Zumba® Gold class στην περιοχή σας , επικοινωνήστε με τους πιστοποιημένους  Zumba® Gold instructors μέσω της επίσημης ιστοσελίδας www.zumba.com ( find a class ).

ZUMBA TONING (για γράμμωση και τόνωση με τη χρήση των toning sticks)
AQUA ZUMBA (μάθημα σε πισίνα βάθους περίπου 1.20 – 1.30 μ)
ZUMBA KIDS (για ηλικίες εως 4 -11 ετών)
ZUMBINI ( μάθημα για βρέφη εως 3 ετών με την παρουσία και τη συμμετοχή   ενός γονιού)
ZUMBA SENTAO ( με τη χρήση καρέκλας ως μέσο για ασκήσεις ενδυνάμωσης)
ZUMBA IN THE CIRCUIT (συνδυασμός και με τη χρήση στατικών οργάνων
γυμναστικής)
ZUMBA STEP ( έρχεται από το 2014 ! )
Επισκευθείτε το www.zumba.com ,βρείτε τους πιστοποιημένους
instructors της περιοχής σας και που διδάσκουν ,
και το πρώτο σας μάθημα είναι πλέον θέμα χρόνου .

Αγγελακίδης Σωτήριος
Zumba fitness instructor – Μέλος του επισήμου δικτύου εκπαιδευτών
(ΖΙΝ) από το 2010.
Δάσκαλος διεθνών κοινωνικών χορών από το 1995 – Πιστοποιημένος από τον  Εθνικό Σύλλογο Χοροδιδασκάλων Ελλάδος και τον Βρετανικό οργανισμό πιστοποίησης Χοροδιδασκάλων IDTA

 

Πείτε μας τη γνώμη σας