Google+

Το μωρό σας κοιμάται ;

 

Εάν το μωράκι σας δεν κοιμάται εύκολα , σας καταλαβαίνω απόλυτα. Είμαστε οι μαμάδες που τα παιδιά μας δεν κοιμούνται και ακούμε με μία μεγάλη δόση απορίας και μικρή δόση ζήλιας τις άλλες μαμάδες να καμαρώνουν ότι το παιδί τους κοιμάται 9.00 το βράδυ – με 7.00 το πρωί, χωρίς να ξυπνήσουν , από τον 3ο ή 4ο μήνα της ζωής τους.

Εγώ ανήκω στις μαμάδες που το παιδάκι μου όχι μόνο δεν κοιμόταν συνέχεια αλλά τον πρώτο μήνα κοιμόταν μόνο πάνω στο στέρνο μου  και μετά μαζί στο κρεβάτι . Δεν μπήκε ποτέ σε καλαθούνα, κούνια, κρεβατάκι. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια και αν είχα κάνει, το μωρό σπάραζε στο κλάμα.

Είχα διαβάσει διάφορα βιβλία που υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο να το βάλω στο κρεβατάκι του και να μην ανταποκρίνομαι άμεσα στο κλάμα του. Συμβουλεύουν να το αφήσω να κλάψει για 1 λεπτό την πρώτη μέρα, 2 λεπτά την επόμενη και να αφήνω κάθε μέρα και πιο πολύ να κλαίει για να μάθει να κοιμάται μόνο του. Και το χειρότερο είναι ότι ισχυρίζονται αυτά τα βιβλία ότι ακόμα και να κάνει εμετό, να  μην ανταποκριθώ γιατί με αυτόν τον τρόπο το βρέφος ‘’με χειρίζεται’’!

Σε μία άλλη έρευνα μου, έμαθα ότι όταν το μωρό κλαίει και δεν ανταποκρίνεται η μαμά του ή ο μπαμπάς του στην ανάγκη του, το μωρό πέφτει σε απόγνωση, σε απελπισία!

Ποτέ δεν θέλαμε , εγώ και ο άντρας μου,  να υποβάλλουμε το παιδί  μας σε αυτά τα βασανιστήρια. Όσο και αν η ταλαιπωρία ήταν τεράστια –ακόμα είναι γιατί ακόμα ξυπνάει 2 και 3 φορές την νύχτα και είναι δύο ετών- παραμένουμε υποστηρικτικοί στις ανάγκες της.

Έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο ΤΑ ΜΩΡΑ είναι άνθρωποι της νύχτας, της Κατερίνας Χρυσανθοπούλου, Εκδόσεις Μοτίβο. Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι «…σύμφωνα με τις αναφορές μητέρων αλλά και με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα περισσότερα μωρά συνήθως ξυπνούν τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές τη νύχτα μέχρι έξι μηνών, μία ή δύο φορές μέχρι δώδεκα μηνών και ίσως ακόμα μία φορά μέχρι και δύο ετών. Όταν λέμε ότι ‘ένα μωρό κοιμάται τη νύχτα’ εννοούμε πέντε συνεχόμενες ώρες’» τονίζει η συγγραφέας και συνεχίζει «ο ύπνος ενός μωρού σπανίως είναι τόσο γαλήνιος για πολλή ώρα, αφού όλα τα συστήματα του οργανισμού του δουλεύουν πυρετωδώς… τα ξυπνήματα είναι φυσιολογικό τμήμα του κανονικού ανθρώπινου ύπνου, ανεξάρτητα από την ηλικία. Συνήθως , όταν ένα μωρό ξυπνά τη νύχτα μπορεί να πεινά ή να διψά ή να έχει βραχεί ή ακόμη και να νιώθει μοναξιά. Ίσως απλώς να είναι απελπιστικά κουρασμένο και να εκνευρίζεται που έχει ξυπνήσει και θέλει να ξανακοιμηθεί, αλλά δεν ξέρει πώς».

«…Αλλά και μετά την βρεφική ηλικία ένα υγιές μωρό , νήπιο ή παιδάκι, έχει πολλούς λόγους για να ξυπνάει και πάλι τη νύχτα και να ζητά βοήθεια για να τους αντιμετωπίσει:

-Ίσως έχει κοιμηθεί υπερβολικά και δεν ήταν πολύ κουρασμένο

– Ίσως έχει κοιμηθεί υπερβολικά αργά και ήταν εξαντλημένο (άρα είναι ανήσυχο στον ύπνο του)

-Ίσως έχει φόβους τη νύχτα

-Ίσως νιώθει έντονα το άγχος αποχωρισμού από τους γονείς του

-Ίσως βλέπει εφιάλτες

-Ίσως έχει νυχτερινούς τρόμους

-Ίσως έχει δυσκολίες στην αναπνοή

-Ίσως να θέλει να ουρήσει ή να έχει συχνοουρία

-Ίσως βγάζει ή αλλάζει δόντια

-Ίσως έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

-Ίσως έχει πονοκέφαλο

– Ίσως βιώνει στρες, για διάφορους λόγους (δουλειά γονιών, απουσία γονιών, νέο αδερφάκι, νέο σπίτι, νέο σχολείο, νέος έρωτας, οικογενειακοί καβγάδες, πολλή τηλεόραση, ακατάλληλα για την ηλικία του ερεθίσματα κ.α)»

-Ίσως έχει μάθει να εξαρτάται από πολύ συγκεκριμένους  συνειρμούς ύπνου, που πλέον δεν το βοηθούν να ξανακοιμηθεί μόνο του, και ίσως χρειάζεται μια ήπια ‘παρέμβαση’ εκ μέρους των γονιών»

 

Τέλος, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο ύπνος στρώνει κάπου… στο δημοτικό . Γι΄αυτό , μανούλες και μπαμπάδες,  οπλιστείτε με υπομονή και φροντίστε τον εαυτό σας για να έχετε δυνάμεις! Θα περάσει κι αυτό…

 

Όλγα Δαδίνη-Χιωτέρη, Δημοσιογράφος

 

Πείτε μας τη γνώμη σας