Google+

Υιοθέτηση ενός σκύλου…μία σημαντική υπόθεση

Οι ανάγκες των σκύλων

Η απόφαση της υιοθέτησης ενός σκύλου είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί σκέψη πριν ληφθεί. Επιπλέον χρειάζεται απόλυτη συμφωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Πολλές φορές γονείς κάνουν δώρο στο παιδί τους ένα κουτάβι, χωρίς αυτό να είναι έτοιμο να αναλάβει μια τόσο μεγάλη ευθύνη και χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν πόσο θα αλλάξει η ζωή τους. Ο σκύλος δεν είναι αντικείμενο που μόλις το βαρεθούμε θα το βάλουμε στο ντουλάπι. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θα είναι μαζί μας 10 με 15 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να του καλύπτουμε τις ανάγκες του ώστε να έχει μια ποιοτική ζωή.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και σίγουρα αν του προσφέρουμε τα ελάχιστα όπως τροφή, σπίτι και βόλτα του καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες και θα μας τα ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι χρειάζεται πολύ περισσότερα για να καλυφθούν οι ανάγκες του και να είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Μια απλή βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή ένα σπιτάκι στο μπαλκόνι π.χ. δε φτάνουν. Ο σκύλος μας, χρειάζεται άσκηση, επαφή με εμάς και πολλά άλλα, τα οποία ίσως να παραβλέπουμε, λόγω της καθημερινότητάς μας. Επιπλέον χρειάζεται σωστή καθοδήγηση, χρειάζεται να νιώθει ασφάλεια δίπλα μας και να μας έχει εμπιστοσύνη.

 

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, ώστε ένας σκύλος να έχει την ποιοτική ζωή που του αξίζει.

 

Τροφή

 

Ίσως η πιο σημαντική ανάγκη του σκύλου είναι η ανάγκη για τροφή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να του παρέχουμε την απαραίτητη ημερήσια τροφή ανάλογα με την ηλικία και τη ράτσα του. Επιπλέον θα πρέπει να ενημερωθούμε για τροφές που απαγορεύεται να φάει ένας σκύλος γιατί μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

 

Υγεία

 

Όσον αφορά την υγεία του θα πρέπει να επισκεπτόμαστε μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο τον κτηνίατρο για τα εμβόλιά του και τις εξετάσεις του. Επίσης να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο πρόβλημα.  Δε θα πρέπει να  ασκούμε βία πάνω του, είτε για την εκπαίδευσή του είτε γιατί μπορεί να έκανε κάτι που μας ενόχλησε.

 

Ασφάλεια και παρέα

 

Ένας σκύλος χρειάζεται να νιώθει ασφάλεια ειδικά στο μέρος που κοιμάται. Δεν είναι επιτρεπτό ένας σκύλος να μένει συνέχεια μόνος του στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στην ταράτσα. Ο σκύλος θα πρέπει να έχει το κρεβάτι του ή το σπίτι του σε ένα προκαθορισμένο χώρο στην οικία μας, όπου θα νιώθει ασφαλής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο και έχει ανάγκη την παρέα μας. Ένας απομονωμένος και ανασφαλής σκύλος μπορεί να αναπτύξει προβλήματα φοβίας και επιθετικότητας.

 

 

Βόλτα και άσκηση

 

Η ανάγκη των σκύλων για βόλτα δεν αφορά μόνο την τουαλέτα. Στη βόλτα ο σκύλος συλλέγει απαραίτητες  πληροφορίες για το περιβάλλον μέσω της όσφρησης. Όπως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την όραση και την ακοή για να καταλάβει πού βρίσκεται, με ποιους βρίσκεται και  τι διάθεση έχουν αυτοί, έτσι και ο σκύλος χρησιμοποιεί την όσφρηση. Για αυτό είναι απαραίτητο να μην κάνουμε μια βιαστική βόλτα, ίσα ίσα για να κάνει την ανάγκη του. Ιδανικά ένας σκύλος θα πρέπει να βγαίνει δύο βόλτες τουλάχιστον μισής ώρας και μία μεγάλη όπου μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την άσκηση του. Ανάλογα με τη ράτσα, κάποιοι σκύλοι έχουν ανάγκη για έντονη άσκηση και τρέξιμο. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ασφαλή χώρο ή με ένα λουρί 10, 15 μέτρων με πολύ προσοχή. Πάρα πολλά προβλήματα συμπεριφοράς των σκύλων ξεκινούν λόγω της έλλειψης άσκησης. Αν ένας σκύλος δεν ασκείται, συσσωρεύει ενέργεια την οποία μπορεί να εκτονώσει μέσα στο σπίτι με ζημιές. Για τους παραπάνω λόγους, πριν την απόκτηση του σκύλου μας, θα πρέπει να ενημερωθούμε για την ανάγκη άσκησης της ράτσας που θα επιλέξουμε, έτσι ώστε να ταιριάζει με την καθημερινότητά μας.

 

 

Εκπαίδευση

 

Η εκπαίδευση είναι αναγκαία από τη στιγμή που συμβιώνουμε με ένα σκύλο. Είναι το εργαλείο που μας βοηθάει στην επικοινωνία με τον τετράποδο φίλο μας, θέτει όρια και χτίζει εμπιστοσύνη. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που θα φέρουμε το σκύλο στο σπίτι και όχι μόλις δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Ένας εκπαιδευτής, εκτός από την εκπαίδευση στις εντολές, θα δώσει στην οικογένεια τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα, να καλυφτούν οι ανάγκες του  σκύλου και να υπάρξει μια αρμονική συμβίωση στην οικογένεια.

 

Δούκας Αλέξης

Εκπαιδευτής Σκύλων

http://pettraining.gr/

 

Πείτε μας τη γνώμη σας