Google+

Τι να πω στην κόρη μου για το σεξ;

Κάπως έτσι μοιάζουν οι θετικοί στο σεξ γονείς

Lea Grover

Καθώς καθόμουν στο τραπέζι για το βραδινό με τα παιδιά μου, παρατήρησα τα χέρια της κόρης μου να ψαρεύουν κάτω από την φούστα της.

‘’Δεν παίζουμε με το αιδοίο μας στο τραπέζι. Πήγαινε πλύνε τα χέρια σου και ψάρεψε το φαγητό σου’’ την επέπληξα. Κούνησε το κεφάλι της, έτρεξε να πλύνει τα χέρια της και κατέληξε να τρώει το φαγητό της.

Τα μικρά παιδιά χαϊδεύονται. Πολύ. Είναι συναρπαστικό γι’ αυτά. Όταν είσαι ένα μικρό παιδί , δεν έχεις την αίσθηση της ντροπής ή του φόβου του σώματος σου. Το σώμα σου είναι αυτό που είναι. Και κάνει αυτό που κάνει. Και όλα αυτά που κάνει είναι καταπληκτικά. Δεν τίθεται θέμα σεξουαλικό, είναι απλά ένα γεγονός.

Την πρώτη φορά που έπιασα ένα από τα παιδιά μου να παίζει με τα γεννητικά όργανα του, δεν είπα απολύτως τίποτα. Προς στιγμήν ,δεν έκανα τίποτα εξαιτίας της αναποφασιστικότητας μου. Ένα πράγμα που ήξερα  ότι δεν ήθελα να κάνω, ήταν να αρχίζω να φωνάζω ‘’Όχι’’ ή ‘’Σταμάτα’’. Τι καλό μπορεί να κάνει αυτό; Σίγουρα, θα ήθελα να αποφύγω την αμηχανία της στιγμής που θα έπιανα το παιδί μου να παίζει με τα γεννητικά όργανα του στο πάτωμα του καθιστικού. Αλλά τι μάθημα είναι αυτό; Να φοβάσαι ή να αγνοείς τα γεννητικά όργανα σου;

Το σκεφτόμουνα σχεδόν συνέχεια δύο μέρες και ,φυσικά, η κόρη μου έδωσε και δεύτερη ευκαιρία να αντιδράσω.

‘’Γλυκιά μου δεν παίζουμε με το αιδοίο μας στο καθιστικό’’ είπα.  Ακούστηκε γελοίο και περίεργο, ωστόσο αληθινό.  Γιατί όμως όταν μιλάμε για τα μικρά παιδιά κάνουμε δηλώσεις στο πρώτο πληθυντικό, ‘’εμείς’’; ‘’Ένταξει , παίξε με το αιδοίο σου, αλλά είναι μία προσωπική υπόθεση. Το μέρη όπου θα μπορούσες να παίξεις με το αιδοίο είναι το δωμάτιο σου και το μπάνιο. Εάν θέλεις να παίξεις με τα γεννητικά όργανα σου, σε παρακαλώ πήγαινε στο δωμάτιο σου’’.

Εκείνη χαμογέλασε και ,χωρίς αμφισβήτηση, πήγε στο δωμάτιο της. Κάνει φοβερή αίσθηση στα μικρά παιδιά όταν ορίζεις συγκεκριμένα μέρη του σπιτιού για να γίνονται κάποια πράγματα.

‘’Δεν τρώμε στο μπάνιο και δεν αγγίζουμε τα γεννητικά όργανα μας στο σαλόνι’’ έγινε ο νέος κανόνας.

Είμαι αυτό που λέει ο κόσμος ‘’ θετική στο σέξ’’. Αυτό δεν σημαίνει ότι συζητάω με τα παιδιά μου , που είναι 4 ετών, πόσο ωραίο είναι το σεξ . Σημαίνει ότι δεν προσποιούμαι για το αντίθετο.

Ως γονείς, λέμε συνέχεια ψέματα. Για τον Άγιο Βασίλη ή για την νεράιδα των δοντιών, για το πόσο διαρκούν τα δέκα λεπτά ή για το αν θυμηθήκαμε ή όχι ότι ήθελαν να φάνε ξανά για δείπνο λιωμένο τυρί . Λέμε πολλά ψέματα. Αλλά ένα πράγμα για το οποίο δεν λέω ποτέ ψέματα είναι για το σεξ.

Δεν θέλω να μεγαλώσουν και να ντρέπονται για το σώμα τους ή να είναι μπερδεμένα για το τι να κάνουν.  Δεν τους μιλάω για τον πελαργό. Προσπαθώ, συνεχώς, να είμαι ειλικρινής για την ανθρώπινη αναπαραγωγή και για κάθε πτυχή της.

Aυτήν την συζήτηση την έχω κάνει πολλές φορές με τις άλλες μαμάδες. Τα δικά μου παιδιά ήδη γνωρίζουν. Μιλάμε συχνά για το θέμα του σεξ- τα παιδιά είναι εμμονικά πλάσματα-. Διαβάζουμε τα βιβλία ‘’Από πού ήρθα;’’ Και ‘’ Πώς δημιουργείται ένα μωρό;’’, που αυτά τα δύο μαζί καλύπτουν το θέμα σε κάθε πτυχή του.  Και μιλάμε για το πώς γεννήθηκαν και , ναι, για το γεγονός ότι η μαμά και ο μπαμπάς ακόμα κάνουν σεξ. Και όταν θα είναι μεγαλύτερα, θα μιλάμε για την αντισύλληψη.

Γιατί το να λέμε ψέματα στα παιδιά για το σεξ, δεν βοηθάει κανέναν.  Το να λέμε ότι ‘’το σεξ είναι μόνο για την μαμά και τον μπαμπά’’ είναι ένα ψέμα που δημιουργεί μπερδεμένους με ορμόνη φορτισμένους έφηβους. Το να πεις ότι ‘’Το σεξ είναι κάτι που συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται πολύ’’ είναι πάλι ψέμα που δημιουργεί με εφήβους με ορμόνη φορτισμένους να μπερδεύουν την αγάπη ,με την λαγνεία ή την εμμονή.  Οδηγεί στην λογική ‘’Αν κάνω σεξ με κάποιον/α πρέπει να είμαστε ερωτευμένοι’’ ή χειρότερα ‘’Εάν αγαπώ αυτό το άτομο , πρέπει να κάνω σεξ μαζί του/της’’. Και πόσες εφηβικές τραγωδίες έχουν βασιστεί σε αυτήν την παρανόηση;

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι, παγκοσμίως, αρέσει το σεξ. Αισθάνεται ωραία. Και έτσι θα έπρεπε να είναι. Εάν δεν ήταν έτσι, το ανθρώπινο είδος θα είχε εξαφανιστεί. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να κάνεις καταπληκτικό σεξ με ξένους , που δεν ξέρεις το όνομα τους. Η αλήθεια είναι ότι επειδή μπορείς , δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις.

Και αυτή είναι η θετική στάση του γονέα απέναντι στο σεξ. Όχι το να πω στα παιδιά μου ψέματα για το σεξ  και να τα οδηγήσω σε λανθασμένες συμπεριφορές. Η θετική στάση του γονέα απέναντι στο σεξ είναι να πει όλη την αλήθεια και να αφήσει τα παιδιά του να κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Να τους πουν ότι το σεξ είναι ωραίο αλλά είναι επικίνδυνο όταν δεν προσέχεις. Να τους μάθουν να απαιτούν από τον σύντροφο τους να έχει προφυλακτικά ή να αγοράζουν προφυλακτικά όταν σκοπεύουν να κάνουν σεξ. Να τους πουν ότι εάν το σεξ είναι ωραίο, τότε θα αισθάνονται οι ίδιοι ωραία . Ότι όταν το σεξ είναι συνδυασμένο με αγάπη, τότε είναι το τέλειο σεξ, υπερβατικό, που καλλιεργεί έναν ισχυρό δεσμό αγάπης και δεσίματος, που είναι ,σχεδόν, αδύνατο να βρεις ακόμα και στους ανθρώπους που αγαπάς. Ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε μία εγκυμοσύνη –ακόμα και όταν προφυλάσσεσαι- που μπορεί να είναι μία δέσμευση με όλες τις συνέπειες.

Να τους πούμε ότι δεν είναι λάθος ή ντροπή ή άσχημο εάν έχουν σεξουαλικές επιθυμίες ή αν κάνουν σεξ. Να του διδάξουμε ότι το σεξ συμβαίνει είτε οι άνθρωποι κάνουν σωστές επιλογές ή όχι. Και να τους δώσουμε τα εργαλεία για να καταλάβουν πότε είναι σίγουρα και έτοιμα για να το κάνουν.

Υπάρχουν πολλές απόψεις –άσπρο- μαύρο- στο θέμα της εκπαίδευσης του σεξ. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν τα παιδιά φτάσουν στην εφηβεία, εάν δεν έχουν φόβο για το σεξ  , θα κάνουν σεξ όσο περισσότερο μπορούν. ‘’ΤΟ ΣΕΞ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ! ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ’’ φαίνεται να είναι το λιγότερο επιτυχημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχει επινοηθεί.

Το να λες την αλήθεια για το σεξ στα παιδιά σου δεν σημαίνει ότι τους δίνεις την άδεια να το κάνουν. Γιατί όταν έρθει εκείνη η στιγμή, μόνο τα ίδια τα παιδιά έχουν δικαίωμα να αρνηθούν.

Και όταν λέω στα παιδιά μου ‘’Δεν αγγίζουμε τα γεννητικά όργανα μας στο τραπέζι’’, αυτό έχω στο μυαλό μου. Ότι το σεξ είναι κάτι που συμβαίνει ΜΟΝΟ όταν το θέλουν και οι δύο να συμβεί.

Δεν λέω στις κόρες μου ότι πρέπει να κάνουν σεξ αλλά ,επίσης, δεν λέω ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Είναι οι ίδιες υπεύθυνες. Δικό σου το σώμα, δική σου η απόφαση.

Δεν θέλω κάποιος άλλος να τους πει τι να κάνουν με το σώμα τους και ειδικά τι να κάνουν στο θέμα του σεξ. Δεν θέλω να είμαι η πύλη για έναν χειριστικό και εν δυνάμει κακοποιητικό φίλο.

Γι’ αυτό , λοιπόν, διδάσκω όρια. Υγιεινή. Διδάσκω στα παιδιά μου ότι κανείς δεν επιτρέπεται να αγγίξει το σώμα τους χωρίς την άδεια τους. Όταν τις γαργαλάω και μου λένε ‘Στοπ’, εγώ σταματάω.

Και όταν μιλάμε για μία φίλη που είναι έγκυος, μιλάμε για την μήτρα, το σπέρμα και τα ωάρια.

Και τις περισσότερες φορές δεν νιώθουμε άβολα. Τις περισσότερες φορές επαληθεύω πληροφορίες και η συζήτηση διαρκεί 15 λεπτά.

Και κάποια μέρα η συζήτηση μπορεί να γίνει χειρότερη. Κάποια μέρα, θα πρέπει να μιλήσουμε για τον βιασμό, για την ρητή και ενθουσιώδη συγκατάθεση και την αντισύλληψη. Κάποια μέρα θα πρέπει να μιλήσουμε για τον υγιή αυνανισμό, την πορνογραφία και τις ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουμε από το σεξ και τον σύντροφο μας, για την εικόνα του σώματος τους και την απουσία ντροπής για το κορμί τους.

Αλλά είμαι έτοιμη. Όταν έρθει εκείνη η μέρα, είμαι προετοιμασμένη. Γιατί οι βάσεις έχουν τεθεί.

‘’Δεν αγγίζουμε τα γεννητικά όργανα μας στο τραπέζι’’. Είναι παράλογο αλλά περιέχει όλα τα σημαντικά κομμάτια. Είναι ένα μάθημα -μικρογραφία για την ασφάλεια, την συγκατάθεση και την κοινωνική προτεραιότητα. Δεν νομίζω ότι θα είμαι ικανή να πω  με ένα αυστηρό ύφος  ‘’Δεν χάνουμε την παρθενιά μας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μετά από ένα πάρτυ’’  αλλά θα είμαι ικανή να πω ‘’ Δεν κάνουμε σεξ χωρίς να σκεφτούμε αρκετά πιο πριν και ,βεβαίως, δεν κάνουμε σεξ χωρίς να είμαστε προσεκτικές, ασφαλείς, με σιγουριά για την ωριμότητα του συνοδού μας και την ικανότητα να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις μίας ασθένειας  ή μίας εγκυμοσύνης.

Αλλά μου αρέσει που θα έρθει αυτή η στιγμή, γιατί είμαι μέρος του ‘’εμείς’’. Γιατί αν θα πω στα κορίτσια μου ‘’εμείς’’ πρέπει να προσέχουμε, τότε θα ξέρουν ότι οτιδήποτε και αν συμβεί θα είμαι εκεί για τις κόρες μου. Ότι θα τις στηρίξω. Ακόμα και αν ‘’εμείς’’ κάνουμε κακιές επιλογές, θα είμαι εκεί για να τις βοηθήσω να ξαναφτιάξουν τα πράγματα.

 

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/news/parents-dads/

Πείτε μας τη γνώμη σας