Google+

Πώς να μάθω το παιδί μου να χρησιμοποιεί την τουαλέτα;  

Συνήθως οι γονείς βιάζονται να απαλλάξουν το παιδί τους, αλλά και να απαλλαγούν οι ίδιοι, από τις πάνες. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθάνονται να τους πιέζει η χρονολογική ηλικία του παιδιού τους, η σύγκριση με τα άλλα παιδάκια, οι συμβουλές και οι «επιταγές» των παππούδων και των σημαντικών άλλων, που «ξέρουν καλύτερα, γιατί τα έχουν περάσει». Έτσι, μόλις το παιδί τους φτάσει 24ων μηνών, αγχώνονται και, όχι σπάνια, ασκούν, συνειδητά ή ασυνείδητα, πίεση στο παιδί τους, ώστε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι δεν καταφέρνουν όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικία να μένουν «στεγνά», όμως άλλο γρηγορότερα, άλλο αργότερα, όλα αποκτούν έλεγχο των σφικτήρων, με εξαίρεση τα παιδιά αυτά που έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Ο έλεγχος των σφικτήρων είναι μια διαδικασία απλή, αλλά ταυτόχρονα και πολυσύνθετη, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς. Προϋποθέτει την απόκτηση συγκεκριμένων σωματικών, νευρικών, γλωσσικών, ψυχολογικών και νοητικών ικανοτήτων από το παιδί, ώστε να καταφέρει να μένει «στεγνό». Όταν το παιδί είναι έτοιμο, τότε η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας μπορεί να αποδειχτεί πολύ απλή διαδικασία. Ως γονείς θα χρειαστεί απλά να αναγνωρίσουμε τα σημάδια αυτής της ετοιμότητας.

Για να θεωρήσουμε ένα παιδί έτοιμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό, θα πρέπει να μπορεί:

 • να μένει στεγνό φορώντας την πάνα του για 2-3 ώρες
 • να κατανοεί γενικότερα τι του ζητείται και να το εκτελεί
 • να κατανοεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και να τις διατυπώνει
 • να αντιλαμβάνεται πότε έχει κάνει τσίσα ή κακά και να ζητάει να το αλλάξουν
 • να μιλάει αρκετά καλά, ώστε να μπορεί να ζητήσει αυτό που χρειάζεται
 • να δέχεται να βγάλει την πάνα και να καθίσει στο γιογιό

Όταν δείτε λοιπόν τα πρώτα σημάδια ετοιμότητας στο παιδί σας, μπορείτε να αρχίσετε τις δοκιμές.

Αγοράστε ένα γιογιό μαζί με το παιδί σας και αφήστε το να επιλέξει αυτό που του αρέσει. Κατόπιν απλά αφήστε το να εξοικειωθεί με αυτό.

Προτείνετε του το γιογιό σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς ποτέ να πιέσετε το παιδί να κάτσει σε αυτό αν δεν θέλει.

Όταν το παιδί αρχίσει να κάνει τακτικά την ανάγκη του στο γιογιό και έχετε πολλές επιτυχημένες προσπάθειες, μπορείτε να το απαλλάξετε από την πάνα, αρχικά κατά τη διάρκεια της μέρας, επιτρέποντας τη χρήση της κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ, ότι το να μένει ένα παιδί «στεγνό» κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια ικανότητα που κατακτάται από το παιδί λίγο αργότερα.

Έχετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας, δώστε του αυτονομία και αφήστε το να περιφέρεται στο σπίτι με το εσώρουχο.

Να θυμάστε ότι τα «ατυχήματα» είναι αναπόφευκτα. Αλλάξτε το παιδί άμεσα, καθησυχάστε το και ενθαρρύνετέ το αν έχει κάποιο ατύχημα, λέγοντας π.χ.: «δεν πειράζει, θα δοκιμάσουμε την επόμενη φορά, είμαι σίγουρος/η ότι θα τα καταφέρεις».

Μην το φορτίζετε με την απογοήτευση, την εναντίωση ή την ανυπομονησία τους, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το αποθαρρύνετε και να το δυσκολέψετε.

Μην το κάνετε μεγάλο θέμα, με κραυγές ενθουσιασμού και εορτασμούς, όταν τα καταφέρει. Απλά συγχαρείτε το και δείξτε του πως είσαστε περήφανοι γι’ αυτό. Ο έλεγχος των σφικτήρων είναι μια φυσιολογική λειτουργία και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας και από το ίδιο το παιδί.

Τα άνετα ρούχα, που βγαίνουν εύκολα και γρήγορα, μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα σε αυτή την περίοδο και να διευκολύνουν το παιδί στο να δρα πιο αυτόνομα σε σχέση με την τουαλέτα.

Να θυμάστε πως δεν πρέπει:

 • να πιέσετε με κανένα τρόπο το παιδί να κάτσει στο γιογιό. (Αν αρνείται συστηματικά, απομακρύνετε το γιογιό και εμφανίστε το ξανά μετά από 1-2 μήνες).
 • να βάζετε το παιδί να κάθεται στο γιογιό πάνω από 5 (το πολύ 10) λεπτά
 • να το επικρίνετε, να το τιμωρείτε ή να το κοροϊδεύετε σε περίπτωση που έχει κάποιο «ατύχημα»
 • να αρχίσετε την εκπαίδευση προτού το παιδί σας δείξει ότι είναι έτοιμο ή κατά τη διάρκεια κάποιας μεταβατικής ή έντονα συγκινησιακής περιόδου π.χ. μετακόμιση, γέννηση μικρότερου αδερφού, διαζύγιο κ.λπ. Καλό θα ήταν να σταθεροποιηθούν κάπως τα πράγματα προτού βάλουμε το παιδί μας σε αυτή τη διαδικασία.
 • να βιάζεστε.

Έχετε λίγη υπομονή, απαλλαγείτε από το «άγχος της τουαλέτας», δώστε τον απαιτούμενο χρόνο και το μόνο βέβαιο είναι πως όλα θα πάνε καλά στο τέλος και το μικρό σας θα μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό του, και αργότερα την τουαλέτα, εύκολα και ανώδυνα για όλους.

 

art-playtherapy.gr

Φαίη Μαυρομμάτη Ψυχολόγος- Παιγνιοθεραπεύτρια

 

Πείτε μας τη γνώμη σας