Google+

Προετοιμάζοντας το σκύλο μου για την άφιξη του μωρού

 

Κάθε αλλαγή στο περιβάλλον ενός σκύλου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του, και ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι από τη στιγμή που θα έρθει το νέο μέλος της οικογένειας στο σπίτι θα αρχίσουν και τα προβλήματα. Το να μεγαλώνει ένα μωρό σε μια οικογένεια με σκύλο είναι μια υπέροχη εμπειρία και μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη στο μωρό. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να προετοιμαστεί ο σκύλος για την αλλαγή αυτή, ώστε να υπάρξει αρμονική συμβίωση όλων των μελών της οικογένειας.

 

Αναγκαστικά, από τη στιγμή που έρχεται το βρέφος στο σπίτι, το πρόγραμμα και η ρουτίνα της οικογένειας αλλάζει. Σαν αποτέλεσμα αυτού οι ώρες της βόλτας θα αλλάξουν και πιθανόν να μην είναι σταθερές, ενώ μπορεί να μειωθεί και ο χρόνος τους. Επιπλέον, το παιχνίδι και η ασχολία  με το σκύλο μπορεί να ελαττωθεί αρκετά, όπως και τα χάδια προς αυτόν. Τα παραπάνω είναι εύκολο να επηρεάσουν ένα σκύλο, ειδικά αν είχε την αποκλειστικότητα μέσα στην οικογένεια μέχρι την άφιξη του μωρού. Οι νέοι ήχοι, οι μυρωδιές, η εικόνα, καθώς και το, συνήθως, άγαρμπο άγγιγμα του μωρού είναι πολύ δυνατά ερεθίσματα, τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο σκύλος με τον ερχομό του βρέφους στο σπίτι. Και ίσως κάποια από αυτά να του είναι ενοχλητικά, ειδικά στην περίπτωση που δεν είχε κοινωνικοποιηθεί με μωρά όταν ήταν κουτάβι.

 

Όπως σε όλα τα προβλήματα συμπεριφοράς των σκύλων, έτσι κι εδώ η πρόληψη είναι παρά πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η δουλειά με το σκύλο  πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλό θα είναι να αρχίσει από τη στιγμή που θα μάθετε για την εγκυμοσύνη. Στο διάστημα μέχρι να γεννηθεί το βρέφος θα πρέπει να εκπαιδεύσετε το σκύλο σε κάποιες εντολές, αν δεν είναι ήδη εκπαιδευμένος, ώστε να μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του. Δε γίνεται να έχετε την απαίτηση να ακούει ο σκύλος,  χωρίς να έχει εκπαιδευτεί στις βασικές εντολές. Εντολές, όπως το «έλα», «κάτσε», «μείνε» και «άσε», είναι απαραίτητο να τις γνωρίζει ο σκύλος όταν υπάρχει ένα μωρό στο σπίτι. Επιπλέον, όταν υπάρχει επικοινωνία με το σκύλο αποφεύγονται και οι εντάσεις. Για παράδειγμα αν ο σκύλος πάρει ένα παιχνίδι του μωρού και δεν ξέρει το «άσε» ή αν πηδάει πάνω στη μαμά, ενώ έχει αγκαλιά το μωρό και το ταΐζει και δεν ξέρει το «κάτσε»- «μείνε», μπορεί να τιμωρηθεί και να συνδυάσει την τιμωρία αυτή με το μωρό. Κάτι που δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση.

 

Ταυτόχρονα με την εκπαίδευση, ο σκύλος θα πρέπει, όσο είναι δυνατόν, να εξοικειωθεί με τις αλλαγές στη ρουτίνα και στο χρόνο που ασχολείστε μαζί του. Και πάλι, όμως, δε θα πρέπει να συνδυάσει τις αρνητικές αλλαγές με τον ερχομό του μωρού στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μειώσετε σταδιακά το χρόνο που ασχολείστε μαζί του, μέχρι την άφιξη του μωρού. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνετε αλλαγές στις ώρες της βόλτας και να μην έχετε πάντα ένα σταθερό πρόγραμμα. Επιπλέον, θα χρειαστεί να του κόψετε συνήθειες, όπως το να ανεβαίνει στον καναπέ ή στο κρεβάτι, το να τρέχει και να παίζει στο σαλόνι κ.λπ. που θα χρειαστεί να σταματήσουν όταν έρθει το νεογέννητο στο σπίτι. Καλό θα ήταν να μπουν από πριν τα όρια όσον αφορά το δωμάτιο του μωρού, για το αν δηλαδή επιτρέπεται να μπαίνει μέσα ή όχι, και για το πως να συμπεριφέρεται εκεί.

 

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε τελείως τον τετράποδο φίλο σας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας και έχει κι αυτός ανάγκες. Οι βασικές ανάγκες του, όπως είναι η βόλτα, η άσκηση, το φαγητό και η ασφάλεια θα πρέπει να καλύπτονται. Οι ευθύνες απέναντι στο σκύλο δε σταματάνε με την άφιξη του μωρού. Σε αντίθετη περίπτωση τα προβλήματα θα είναι τεράστια για όλους.

 

Είναι επίσης σημαντικό να προετοιμάσετε το σκύλο σας και για τα νέα ερεθίσματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Μπορείτε να του βάζετε ηχογραφημένους ήχους μωρών, να το φέρετε σε επαφή με τα μωρουδιακά παιχνίδια και να του συμπεριφέρεστε περιστασιακά όπως θα έκανε ένα μωρό, δηλαδή να του τραβάτε λίγο την ουρά ή τα αυτιά και να κάνετε ό,τι άλλο φαντάζεστε ότι θα μπορούσε να κάνει ένα μωρό. Θα βοηθούσε δε πολύ, το να γνωρίσει αλλά μωρά, αν αυτό είναι εφικτό και πάντα υπό έλεγχο και με ασφάλεια. Στις παραπάνω περιπτώσεις θα φροντίσετε να συνδυάσει τα ερεθίσματα αυτά με θετικές εμπειρίες, όπως λιχουδιές, χάδια και παιχνίδι.

 

Όταν με το καλό γεννηθεί το μωρό και φτάσει η ώρα που θα το φέρετε σπίτι θα πρέπει να φροντίσετε να είστε όσο πιο ήρεμοι γίνεται και να μην υπάρχει ένταση τη στιγμή της πρώτης επαφής.  Καλό θα ήταν να μην υπάρχει πολύς κόσμος , γιατί αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει ένταση. Επίσης, θα βοηθούσε αν ο σκύλος έχει πάει νωρίτερα μια καλή βόλτα, ώστε να έχει ξοδέψει αρκετή ενέργεια με την άσκηση.  Η πρώτη γνωριμία και γενικά οι πρώτες επαφές που θα έχει με το μωρό θα πρέπει να συνδυαστούν με ευχάριστα συναισθήματα για το σκύλο. Στις αρχές της συμβίωσης τους καλό θα ήταν να επιβλέπετε το πως αλληλεπιδρούν, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα να έχουν κάποια άσχημη εμπειρία. Τα όρια είναι σημαντικά και για τους δυο, και όσο μεγαλώνει το παιδί θα χρειαστεί να του μαθαίνετε πως να έρχεται σε επαφή με το σκύλο.

 

Να θυμάστε πως οι περισσότεροι σκύλοι είναι πολύ ανεκτικοί με τα μωρά, όπως και με τα κουτάβια άλλωστε. Οι υστερίες και οι φωνές, πόσο μάλλον το ξύλο, μόνο κακό μπορούν να κάνουν και στις δύο πλευρές. Αντιθέτως, είναι σίγουρο πως η βοήθειά σας μόνο κέρδος μπορεί να φέρει στην οικογένεια σας στην οποία ανήκει και ο σκύλος σας.

 

Αλέξης Δούκας

Εκπαιδευτής Σκύλων

pettraining.gr

 

Πείτε μας τη γνώμη σας