Google+

Ο οικογενειακός αστερισμός και πως επηρεάζει την προσωπικότητα του παιδιού

«Η ψυχολογική τοποθέτηση ενός παιδιού μέσα στην οικογένεια του είναι συχνά ανάλογη με την θέση του σε σχέση με τα αδέρφια του- πρώτο, δεύτερο παιδί κλπ.

Κάθε παιδί έχει μια διαφορετική θέση μέσα στην οικογένεια και αντιμετωπίζει  όλα τα γεγονότα από τη δική του σκοπιά. Έτσι, η οικογενειακή ατμόσφαιρα εξηγεί τις ομοιότητες της γενική συμπεριφοράς, και ο οικογενειακός αστερισμός συντελεί στις διαφορές ανάμεσα στα παιδιά. Το πρώτο παιδί βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από ότι τα βλέπει το τελευταίο της οικογένειας.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα αδέρφια επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας . Σαν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού, δημιουργείται το ακόλουθο σχήμα:  όταν ένα παιδί έχει επιτυχία σ’ ένα τομέα, ένα άλλο αποθαρρύνεται ή αποτυγχάνει σ’αυτόν τον τομέα. Συνήθως ένα παιδί επηρεάζεται περισσότερο από τον αδερφό με τον οποίο έχει τις μεγαλύτερες διαφορές. Ο έντονος ανταγωνισμός μ’αυτόν τον αδερφό επηρεάζει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Συνήθως η θέση των παιδιών μέσα στην οικογένεια μπορεί να περιγραφεί με βάση τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Το πρώτο παιδί είναι , για ορισμένο χρονικό διάστημα, ένα μοναχοπαίδι. Αυτό το παιδί τραβάει την προσοχή όλων. Κατόπιν, όμως, με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού, εκθρονίζεται ξαφνικά. Το παιδί εξακολουθεί να θέλει να είναι πρώτο και παλεύει για να κρατήσει αυτή τη θέση. Όταν το πρώτο παιδί δεν καταφέρει να κρατήσει τα πρωτεία με θετική συμπεριφορά ίσως προσπαθήσει να το πετύχει με άλλο τρόπο.

Το δεύτερο παιδί αντιμετωπίζει κάποιον που πάντα προηγείται.ον  Το παιδί αυτό ίσως, νιώσει ανεπαρκές επειδή δεν μπορεί να φτάσει τον μεγαλύτερο του  αδερφό. Ίσως προσπαθήσει να βρει μια θέση υπερέχοντας  σε τομείς όπου το μεγαλύτερο παιδί δεν είναι αρκετά ικανό. Ίσως γίνει περισσότερο επιθετικό ή πιο παθητικό , πιο εξαρτημένο, πιο κοινωνικό ή πιο αυτάρκες.

Άν ένα τρίτο  παιδί μπει στην οικογένεια, το δεύτερο γίνεται μεσαίο. Το μεσαίο παιδί νιώθει πιεσμένο, στερημένο από τα δικαιώματα και τα προνόμια του πρώτου και του μωρού. Ίσως πιστέψει ότι η ζωή είναι άδικη  ή  ίσως αποφασίσει να ξεπεράσει την ‘μειονεκτική’ του θέση. Αυτό το παιδί έχει την τάση να ενδιαφέρεται υπερβολικά για τη δικαιοσύνη και για την τήρηση των κανόνων.

Το μικρότερο παιδί , επειδή είναι το μωρό της οικογένειας, ίσως να νομίζουμε ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Μπορεί όμως να γίνει και τύραννος. Έχει την τάση  να επωφελείται  από τη θέση του αυτή, με το να είναι το πιο χαριτωμένο, το πιο ευχάριστο, το πιο αδύναμο ή το πιο αδέξιο – θέσεις από τις οποίες μπορεί ν’απαιτήσει να το υπηρετούν. Το μικρότερο παιδί ίσως αναζητήσει μια θέση με τον να είναι ο καραγκιόζης ή με τον να επαναστατήσει ανοιχτά.

Το μοναχοπαίδιπερνάει τα χρόνια κατά τα οποία διαμορφώνει την προσωπικότητα του ανάμεσα σε ανθρώπου μεγαλύτερους και ικανότερους από αυτό. Τα μοναχοπαίδια έχουν την τάση να αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη  στάση που τους εξασφαλίζει μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους . Ίσως γίνουν πολύ ομιλητικά, χαριτωμένα, έξυπνα ή- αν αυτό εξυπηρετεί το σκοπό τους- δειλά και ανήμπορα. Ίσως πάλι  νιώσουν ότι είναι κάτι ξεχωριστό και ότι πρέπει να περνάει το δικό τους.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι θέσεις αυτές μέσα στον οικογενειακό αστερισμό επηρεάζουν απλώς την ανάπτυξη  της προσωπικότητας του παιδιού. Δεν την καθορίζουν άμεσα. Κάθε άνθρωπος παίρνει τις δικές του αποφάσεις.  (Από το βιβλίο Σχολείο για γονείς, των Δρ. Ντον Ντικμέγιερ – Δρ. Γκάρι Μακ- Κέι, Εκδόσεις Θυμάρι.)

Για να υπάρχει ισορροπία μέσα στην οικογένεια:
▪ Δώστε έμφαση στα θετικά στοιχεία του κάθε παιδιού

▪ Αφιερώστε χρόνο  στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Επιλέξτε μία δραστηριότητα ή μπορείτε να πάτε κινηματογράφο ή θέατρο ή μία βόλτα στην παραλία με τα ποδήλατα. Γίνετε σύμμαχος του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

▪ Αποφύγετε να κάνετε διακρίσεις και να συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους. Εκτιμήστε ό,τι ξεχωριστό έχει το κάθε παιδί.

▪ Αποφύγετε τις ταμπέλες. Αν χρειαστεί μιλήστε για τη συμπεριφορά που δε σας άρεσε ,στο κάθε παιδί, χωρίς να την  συνδέσετε με το ίδιο το παιδί. ‘Δεν μου άρεσε που μου είπες ψέμματα. Ξέρω ότι είσαι ειλικρινής”.

Πείτε μας τη γνώμη σας