Google+

Ο δεκάλογος εξοικονόμησης φαγητού!

 

1)      Ψωνίστε έξυπνα: – Προγραμματίστε τα γεύματα σας από πριν, χρησιμοποιήστε λίστες για τα ψώνια, και αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα από παρόρμηση. Μην υποκύπτετε σε προωθητικές ενέργειες μάρκετινγκ, που σας οδηγούν στο να αγοράσετε περισσότερα τρόφιμα από ότι χρειάζεστε, ιδιαίτερα για τα ευπαθή ειδή. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο φθηνά ανά γραμμάριο, συνολικά θα είναι πιο ακριβά αν τελικά πετάξτε μεγάλη ποσότητα από αυτό το τρόφιμο.

2)      Αγοράστε «περίεργα φρούτα» – Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα. Αγοράζοντας αυτά τα απολύτως καλά «περίεργα φρούτα» στην λαϊκή ή κάπου αλλού, επιβεβαιώνεις ότι αυτά τα τρόφιμα, που αλλιώς καταλήγουν στα σκουπίδια, θα καταναλωθούν.

3)      Μάθετε ποτέ στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό – Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης είναι ενδεικτικές προτάσεις, που δίνει ο κατασκευαστής για μέγιστη διασφάλιση ποιότητας και αύξηση κατανάλωσης και σίγουρα τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

4)      Προσέξτε το ψυγείο σας – Ιστοσελίδες σαν το www.lovefoodhatewaste.com μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε δημιουργικοί με τις συνταγές για να χρησιμοποιήσετε όλα τα φαγητά στο ψυγείο σας, που θα «χαλάσουν» σύντομα.

5)      Χρησιμοποιήσετε την κατάψυξη σας – Τα κατεψυγμένα φαγητά παραμένουν ασφαλή απεριόριστα. Βάλτε φρέσκα προϊόντα και περισσευούμενο φαγητό στην κατάψυξη αν δεν θα προλάβετε να τα καταναλώσετε πριν να χαλάσουν.

6)      Ζητήστε μικρότερες μερίδες – Πολλές φορές, αν το ζητήσετε, τα εστιατόρια θα σας δώσουν μισές μερίδες, για χαμηλότερη τιμή.

7)      Πάρτε μαζί σας το περισσευούμενο φαγητό σας – Ζητήστε από το εστιατόριο να βάλουν σε συσκευασία ότι δεν φάτε, για να τα φάτε αργότερα. Αν δεν θέλετε να τα φάτε αμέσως, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σας. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες, ελάχιστοι Έλληνες παίρνουν μαζί τους το περισσευούμενο φαγητό τους από τα εστιατόρια (ΗΠΑ: 50%).

8)      Λίπασμα – Χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα τροφών για λίπασμα, μπορείτε να μειώσετε τις κλιματικές επιπτώσεις τους, και να ανακυκλώσετε τα θρεπτικά συστατικά τους. Το φαγητό στις βιομηχανικές χώρες αποτελεί 10-15% του συνόλου των απόβλητων, αλλά προκαλεί ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό σε εκπομπές μεθανίου από χωματερές.

9)      Μεταδώστε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων – Εντάσσοντας τις παραπάνω συμβουλές στην καθημερινή καταναλωτική συμπεριφορά σας, γίνεστε αυτόματα πρότυπο και πρεσβευτής τέτοιας συμπεριφοράς και για άλλους συνανθρώπους σας, ειδικά για τα παιδιά σας, τα οποία μεγαλώνοντας με τέτοια πρότυπα, με μεγάλη πιθανότητα θα ενστερνιστούν για πάντα την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων.

10)  Δωρίστε – Τρόφιμα που δεν τα έχετε αγγίξει, και ειδικά αυτά που δεν αλλοιώνονται, μπορείτε να τα δωρίσετε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής σας, που μπορείτε να βρείτε στον χάρτη μας στο www.boroume.gr. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με το ΜΠΟΡΟΥΜΕστο 210 3237805 ή στο info@boroume.gr εφόσον χρειάζεστε βοήθεια στην δωρεά των τροφίμων σας.

 

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση (καταστατικό) που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Από την αρχή της λειτουργίας μας το 2011 πάνω από 2 εκατομμύρια μερίδες περισσευούμενου φαγητού έχουν σωθεί και προσφερθεί σε κοινωφελείς φορείς.

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών, δημιουργώντας «γέφυρες» μεταξύ του εκάστοτε δωρητή και του πιο κατάλληλου φορέα-αποδέκτη. Καθημερινά δημιουργούμε τέτοιες «γέφυρες» μεταξύ δωρητών και κοινωφελών φορέων με αποτέλεσμα να προσφέρονται κάθε μέρα 3.000 μερίδες φαγητού κατά μέσο όρο, συνήθως εντός της ίδιας περιοχής.

Όραμα μας είναι η ανάπτυξη ενός νέου κοινωνικού κινήματος που θα φέρει στην επιφάνεια την κοινωνική ευαισθησία των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου μοντέλου αξιοποίησης τροφίμων, τα οποία πλέον αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια προσφέρονται υπέρ κοινωφελών σκοπών.

  1.καθημερινά & καταγράφουμε τις ανάγκες Ιδρυμάτων / Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμων / Συσσιτίων / Ιδιωτών.

 1. για προσφορές φαγητού / τροφίμων από εταιρείες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αρτοποιεία, οπωροπωλεία, ιδιώτες από όλη την Ελλάδα.

 2.  την ανάγκη με την προσφορά με κριτήριο τη γεωγραφική εγγύτητα των δύο πλευρών, όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, αλλά και για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στη γειτονιά.

 3.  την παραλαβή της προσφοράς κατευθείαν από τον φορέα που έχει ανάγκη, ώστε οι δωρητές να μην επιβαρύνονται με κόστη μεταφοράς ή απασχόλησης προσωπικού και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, κρίσιμο στοιχείο όταν πρόκειται για τρόφιμα ημέρας που πρέπει να καταναλωθούν άμεσα.

 4.  όλα τα σημεία ανάγκης σε έναν χάρτη ώστε να ανταποκρινόμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα στα αιτήματα που λαμβάνουμε.

  • Μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, προσφέρονται κατά μέσο όρο πάνω από 3.000 μερίδες φαγητού την ημέρα
  • Ως σήμερα έχουμε δικτυώσει πάνω από 2.000.000 μερίδες φαγητού
  • Πάνω από 250 εταιρείες εστίασης προσφέρουν φαγητό σε τακτική (καθημερινή ή εβδομαδιαία) βάση
  • Επικοινωνία / συνεργασία με 630 κοινωφελείς οργανισμούς / συσσίτια
  • Επικοινωνία / συνεργασία με 230 δομές κοινωνικών υπηρεσίων Δήμων
  • Πάνω από 1.200 εθελοντές έχουν δηλώσει πρόθεση να βοηθήσουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ με διάφορους τρόπους
  • 30 εθελοντές προσφέρουν την βοήθεια τους σε εβδομαδιαία βάση
  • 80 μέρη της Ελλάδας στα οποία έχει πραγματοποιηθεί προσφορά / δωρεά
  • Δημοσιοποίηση της δράσης του ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε πάνω από 50 ΜΜΕ από 30 χώρες
 http://www.boroume.gr

Πείτε μας τη γνώμη σας