Google+

Οι Βασικές Αρχές για Επιτυχημένες Μακροχρόνιες Σχέσεις/Γάμους

Ορισμένες σχέσεις διαλύονται με τις πρώτες δυσκολίες ή διαφωνίες ενώ άλλες παραμένουν ακλόνητες στο πέρασμα όχι μόνο του χρόνου αλλά και των εμποδίων  και των δυσκολιών που χαρακτηρίζουν τη ζωή. Τι είναι τελικά αυτό που κάνει τις σχέσεις αυτές τόσο δυνατές; Πέρα από τη συμβατότητα ή την συμπληρωματικότητα των συντρόφων, υπάρχουν κάποια  χαρακτηριστικά που διακρίνουν αυτές τις σχέσεις και τα οποία σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο που σχετιζόμαστε και συμπεριφερόμαστε  σ τον σύντροφό μας.

Εάν ενδιαφέρεστε να ενδυναμώσετε τη σχέση σας προκειμένου να διαρκέσει στο χρόνο δοκιμάστε να:

1.    Γνωρίσετε τον κόσμο του συντρόφου σας και να μοιραστείτε μαζί του τον δικό σας. Τι τους δίνει χαρά, τι τους αρέσει, τι δεν τους αρέσει,τί όνειρα έχουν,  ποιοί είναι οι φόβοι τους και οι ανησυχίες τους; Είναι σημαντικό να θυμάστε τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή τους μέχρι σήμερα και να έχετε τη διάθεση να μαθαίνετε για  τις καινούριες εξελίξεις.  Τα ζευγάρια που γνωρίζουν καλά ο ένας τον κόσμο του άλλου είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν διαμάχες, στρεσογόνα γεγονότα ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή.

2.    Ενισχύστε την εκτίμηση και τον θαυμασμό που έχετε ο ένας για τον άλλο.Στον πυρήνα κάθε επιτυχημένης μακροχρόνιας σχέσης βρίσκεται μια καλή φιλία. Εάν  είστε φίλοι με τον/την σύντροφό σας και τρέφετε σεβασμό για αυτόν/αυτήν, είναι  λίγοτερο πιθανό να νιώσετε περιφρόνηση ή αποστροφή όταν διαφωνείτε για κάτι. Για να ενισχύσετε την εκτίμηση και το θαυμασμό σας, αναλογιστείτε:
α) Ποιά τρία πράγματα θαυμάζετε περισσότερο στον/στην σύντροφό σας;
β) Ποιά χαρακτηριστικά του συντρόφου σας σας κάνουν περήφανους;
γ)Ποιές κοινές αξίες έχετε;

3.    Πλησιάστε ο ένας στον άλλο με ουσιαστικό τρόπο. Η βαθύτερη,συναισθηματική επικοινωνία με τον/την σύντροφο σας είναι μία από τις βασικότερες αρχές μιας επιτυχημένης σχέσης. Κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι οι όμορφες εκπλήξεις , όπως για παράδειγμα ένα ρομαντικό δείπνο είναι από τους καλύτερους τρόπους επανασύνδεσης με τον σύντροφό τους. Οι σχέσεις όμως δυναμώνουν περισσότερο με το πλησιάζετε ο ένας τον άλλο καθημερινά με τρόπους απλούς και συνηθισμένους. Για παράδειγμα,
α) Το βράδυ,αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλον μιλώντας  για το πώς ήταν η μέρα σας
β) Μαγειρέψτε μαζί
γ)Ψωνίστε μαζί για ρούχα ή δώρα
δ) Οργανώστε εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο
ε)Πάρτε το πρωινό σας παρέα
ζ) Δώστε ο ένας στον άλλον όλη σας την προσοχή όταν θέλετε να μιλήσετε

4.    Πάρτε τις σημαντικές αποφάσεις μαζί ζητώντας ο ένας τη συμβουλή του άλλου. Είναι σημαντικό να αφήνετε τον/την συντροφό σας να σας επηρεάζει. Όσο πιο πολύ  ακούτε την άποψη του/της συντρόφου σας κι αφήνετε τον εαυτό σας να δεί τη δική τους θεώρηση για τα πράγματα, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε μία λύση που σας ικανοποιεί και τους δύο.

5.    Εκδηλώστε την αγάπη  και τη στοργή σας με τα λόγια ή τις πράξεις σας.  Ένα  σ’αγαπώ, ένα άγγιγμα ή μια αγκαλιά μπορούν να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα σας με τρόπο βαθύ και ουσιαστικό. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που εκφράζουν και εκδηλώνουν τη  στοργή τους ο ένας στον άλλον, μαλώνουν λιγότερο και απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο.

6.    Μάθετε να επιλύετε τις διαφωνίες σας. Όλα τα ζευγάρια διαφωνούν, γι’αυτό και αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος που εκδηλώνεται και επιλύεται η διαφωνία.  Όταν λοιπόν διαφωνείτε για κάτι
α)θέστε ως προτεραιότητα την επίλυση της διαφωνίας παρά το ποιός είναι σωστός και ποιός λάθος
β) επικεντρωθείτε στο εδώ και τώρα παρά στο παρελθόν. Εάν συνεχίζετε να επικεντρώνεστε στα πράγματα που σας πλήγωσαν στο παρελθόν, η κρίση σας για το παρόν πρόβλημα ίσως επηρεαστεί αρνητικά
γ) δείξτε ανεκτικότητα στα λάθη του/της συντρόφου σας
δ)δείξτε την προθυμία σας να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση

7.    Ενθαρρύνετε τα όνειρα του συντρόφου σας.  Όλοι μας έχουμε προσωπικούς στόχους και όνειρα που θέλουμε να εκπληρώσουμε. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι στόχους θέλει να εκπληρώσει ο/η σύντροφός σας; Για ποιο πράγμα μιλάει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο; Πώς φαντάζεται τη ζωή στο  στο μέλλον; Είναι σημαντικό να τους ενθαρρύνετε να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, με τρόπο που θα τους κάνει να νιώσουν ότι τους υποστηρίζετε χωρίς όμως να νιώσουν πιεσμένοι.

8.    Δημιουργείστε κοινό  νόημα,κοινούς στόχους και αίσθηση ομαδικότητας. Όπως είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε ο ένας τους προσωπικούς στόχους του άλλου, είναι εξίσου χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα κοινό όραμα για τη ζωή σας. Μια δυνατή σχέση, χαρακτηρίζεται πάντα από κοινό νόημα κι αίσθηση ενότητας. Τι είναι αυτό που ονειρεύεστε για την κοινή σας ζωή; Ποιές αρχές και αξίες  σας ενώνουν; Πώς συμπληρώνετε ο ένας τον άλλον για την επίτευξη των στόχων σας;

Πηγές:  Gottman, J. (2000)The Seven Principles for Making Marriage Work: A Practical Guide from the Country’s Foremost Relationship Expert, New York :Three Rivers Press.

happymind.gr

Πείτε μας τη γνώμη σας