Google+

Η φύση έχει προνοήσει να θεραπεύει και τα ψυχικά τραύματα

Γνωριμία με τα ανθοϊάματα Bach – Μέρος  Α’

Κάθε ανθοΐαμα σχετίζεται με ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα, κάτι που μπορεί να φανεί περίεργο και περιοριστικό. Στο Bach Centre λένε, όμως, χαρακτηριστικά: «Μία αναλογία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για αυτό το γεγονός είναι αυτή του κόσμου των χρωμάτων. Παρόλο που υπάρχουν τρία μόνο βασικά χρώματα – το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε-, αν συνδυαστούν, μπορεί να παραχθεί κάθε πιθανό ορατό χρώμα! Κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχουν αυτές οι 38 βασικές καταστάσεις του νου, ο συνδυασμός των οποίων δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια παραλλαγές!»…

Υπάρχουν 38 ανθοϊάματα στο σύστημα θεραπείας Bach, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τον Dr. Edward Bach, γνωστό βακτηριολόγο, γιατρό και παθολόγο, στις δεκαετίες 1920 & 1930. Μέχρι σήμερα, οι συνεργάτες του Dr. Bach στο Bach Centre, συνεχίζουν να δουλεύουν με αυτά τα 38 ανθοϊάματα, διατηρώντας την απλότητα και την αγνότητα των μεθόδων του Dr. Bach, σεβόμενοι αυτή  την επιθυμία του.

Δύο είναι οι μέθοδοι παρασκευής των αρχικών μειγμάτων ανθοϊαμάτων των λεγόμενων μητρικών βαμμάτων: η ηλιακή μέθοδος και η μέθοδος βρασμού. Στη μέθοδο του ήλιου, κορυφές ανθών τοποθετούνται σε ένα καθαρό, διαυγές γυάλινο μπολ γεμάτο με φυσικό νερό πηγή και αφήνονται κάτω από έντονο ηλιακό φως επί τρεις ώρες. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι κορυφές ανθών και κρατείται το ενεργοποιημένο τους νερό (που αναμειγνύεται με το κονιάκ). Στη μέθοδο βρασμού σε μία κατσαρόλα τοποθετούνται κλαδιά φυτών μαζί με νερό πηγής και αφού βράσουν για μισή ώρα, αφήνεται το μείγμα στην άκρη να κρυώσει, απομακρύνονται τα μέρη του φυτού και αναμειγνύεται το ενεργοποιημένο νερό με κονιάκ. Από τα μητρικά βάμματα που προκύπτουν είτε από τη μία μέθοδο είτε από την άλλη, προκύπτουν τα διαλύματα των 38 θεραπευτικών λουλουδιών.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, ο Dr. Bach χώρισε τα 38 ανθοϊάματα σε 7 βασικές συναισθηματικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες σχετίζονται με τα παρακάτω συναισθήματα ή συναισθηματικές καταστάσεις:

1. Φόβο

2. Ανασφάλεια

3. Ανεπαρκές ενδιαφέρον για τις παρούσες συνθήκες

4. Μοναξιά

5. Υπερ-ευαισθησία σε επιρροές και ιδέες τρίτων

6. Απογοήτευση ή απελπισία

7. Υπερβολική φροντίδα για την ευημερία άλλων

Έχω μιλήσει αρκετά γενικά για αυτά, οπότε, ας ξεκινήσουμε να τα γνωρίζουμε και λίγο καλύτερα, με τα επίσημα … ονοματεπώνυμά τους… (πηγή: Bach E., 1933, The twelve healers and other remedies. UK: The Dr Edward Bach Centre)

  Τα ανθοϊάματα της ομάδας για τον Φόβο

Aspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut, Rock Rose.

Καθένα από αυτά βοηθάει στην ηρεμία του νου (και των νεύρων) και στην ελεύθερη σκέψη.

Aspen (Populus tremula)

 Ασαφείς άγνωστοι φόβοι, για τους οποίους δεν υπάρχει δικαιολογία, εξήγηση ή αιτία. Το άτομο μπορεί να είναι τρομοκρατημένο για κάτι τρομερό που πρόκειται να συμβεί, χωρίς να ξέρει ή να μπορεί να προσδιορίσει τι είναι αυτό ακριβώς. Αυτοί, μάλιστα, οι ασαφείς ανεξήγητοι φόβοι μπορεί να «στοιχειώσουν» το άτομο μέρα – νύχτα, το οποίο, συχνά, φοβάται να πει το πρόβλημά του σε άλλους.

Cherry Plum (Prunus cerasifera)

Φόβος του ατόμου ότι ο νους του έχει ζοριστεί υπερβολικά, ότι θα χάσει τον έλεγχο (σωματικό, νοητικό), ότι θα κάνει τρομακτικά και επίφοβα πράγματα, τα οποία δεν τα επιθυμεί και που ξέρει ότι είναι λάθος, αλλά που παρόλα αυτά νιώθει την παρόρμηση να τα κάνει.

Mimulus (Mimulus guttatus)

Φόβος για εγκόσμια πράγματα, για αρρώστιες, πόνο, ατύχημα, φτώχια, σκοτάδι, φόβος μοναξιάς, κακοτυχίας. Φόβοι της καθημερινότητας. Το άτομο υπομένει τους φόβους του μυστικά και ήσυχα και δε μιλάει άνετα γι’ αυτούς  στους άλλους.

Red Chestnut (Aesculus carnea)

Για το άτομο που δυσκολεύεται να μην ανησυχεί για τους άλλους (κυρίως τους αγαπημένους του). Συχνά παύει να ανησυχεί για τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά για αυτούς που νοιάζεται μπορεί ακόμα και να υποφέρει πολύ, ακόμα και να ανησυχεί ότι θα τους συμβεί κάτι κακό.

Rock Rose (Helianthemum nummularium)

Το ανθοΐαμα έκτακτης ανάγκης για περιπτώσεις που δεν υπάρχει ελπίδα. Σε περίπτωση ατυχήματος ή ξαφνικής ασθένειας ή όταν το άτομο είναι πολύ φοβισμένο ή τρομοκρατημένο ή σε μία κατάσταση αρκετά σοβαρή, που προκαλεί μεγάλο φόβο στους γύρω. Εάν το άτομο έχει χάσει τις αισθήσεις του, μπορεί να του χορηγηθεί με στάξιμο μερικών σταγόνων επάνω στα χείλη. Ενδέχεται να χρειαστούν κι άλλα ανθοϊάματα, όπως, π.χ., στην περίπτωση που υπάρχει και απώλεια αισθήσεων (η οποία είναι ουσιαστικά μία βαθιά κατάσταση υπνηλίας) και να χορηγηθεί μαζί με Clematis, ή αν υπάρχει συγχρόνως και κάποια έντονη ταλαιπωρία να δοθεί μαζί με Agrimony κ.ο.κ.

Ζωή Μπαχταλιά,

 Hatha Yoga Teacher (Himalayan Institute, USA), Μέλος Yoga Alliance (RYT200), Σύμβουλος Αyurveda & Ανθοϊαμάτων Bach, Θεραπεύτρια Usui Reiki,  www.facebook.com/OmShantihi, nlwnpeace@yahoo.gr

 

 

 

 

Πείτε μας τη γνώμη σας