Google+

Η πρεμιέρα της ‘Μαγεμένης Βασιλοπούλας’

Η «Μαγεμένη Βασιλοπούλα» ανεβαίνει σήμερα και για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Το σενάριο των Κ. Ρόδη και Ι. Κυφωνίδη δεν είναι παραμύθι για παιδιά. Είναι ένας χειμαρρώδης μονόλογος με ηρωίδα μία γυναίκα, η οποία μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοχειρίας διηγείται τη ζωή της χρησιμοποιώντας γλαφυρή αφήγηση και το μαύρο χιούμορ. Η γνωστή ηθοποιός Αθηνά Παππά στο ρόλο της Μαγεμένης Βασιλοπούλας βιώνει τη μανιοκατάθλιψη της ηρωίδας που κατορθώνει να αυτοσαρκάζεται, να σαρκάζει, να σχολιάζει, να γελά και να ονειρεύεται. Το face2face.gr την συνάντησε και ήθελε να την γνωρίσει από κοντά!

face2face:Η «Μαγεμένη Βασιλοπούλα»  είναι ένας μονόλογος με ηρωίδα μία γυναίκα. Είναι αληθινή ιστορία;

ΑΠ: Ο μονόλογος αυτός  όντως βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία .Οι συγγραφείς Κ.Ρόδης – Ι. Κυφωνίδης πάτησαν πάνω σε αυτή την αληθινή ιστορία χρησιμοποιώντας μυθοπλασία

face2face:Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν την γυναίκα.

ΑΠ:Η γυναίκα αυτή δεν ζει και δεν την γνώρισα ποτέ αλλά άκουσα για αυτήν , την έχω δει σε φωτογραφίες . Ρώτησα για αυτήν και πήρα αρκετές πληροφορίες γνωρίζοντας άτομα του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντός της. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η εξωτερική της εμφάνιση. Ήταν τόσο όμορφη, σαν σταρ του Χόλυγουντ, ωστόσο έβλεπες στα μάτια της μια θλίψη , ακόμα και όταν χαμογελούσε . Ήταν πάντα περιποιημένη και στιλιστικά άψογη.Είχε τάσεις μεγαλομανίας και περπατούσε στον δρόμο σαν βασίλισσα.Πίστευε πάντα ότι την ζηλεύουν οι γύρω της πρώτα απόλα για την όμορφη παρουσία της για την καλά στημένη  οικογένειά της για την καλλιέργεια και τις γνώσεις της. Πίστευε ότι της αξίζει μια καλύτερη ζωή, ήταν τελειομανής και είχε αρκετές φοβίες. Ενοχοποιούσε τον εαυτό της αλλά και την μοίρα της

face2face:Πώς μπήκατε στον ρόλο μίας μανιοκαταθλιπτικής γυναίκας; Ποια είναι η αίσθηση; Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας την διαδικασία σας.

ΑΠ: Εκτός από τις πληροφορίες που πήρα από το άμεσο περιβάλλον της ,έκανα και μια έρευνα πάνω στην μανιοκατάθλιψη που κακά τα ψέματα είναι μια ψυχική ασθένεια η οποία μαστίζει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του σύγχρονου κόσμου. Προσπάθησα να “δω” αυτή την γυναίκα από  απόσταση , δηλαδή να μην μπω σε συναισθηματική διαδικασία , για να μπορέσω να καταλάβω  χωρίς να επηρεάζομαι από το συναίσθημα το οποίο ένιωσα στην αρχή όταν διάβασα το έργο.

Με βοήθησε πολύ η έρευνα που έκανα αλλά και οι  συζητήσεις από ανθρώπους που έχουν μέσα στο οικογενειακό η το εργασιακό περιβάλλον τους  ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Η προσωπικότητα αυτής της γυναίκας είναι εκχερσωμένη μια και είναι μια ψυχωτική γυναίκα όπου το ασυνείδητο υπερτερεί του συνειδητού Είναι γνωστό ότι στην ψύχωση το εκείνο

( το ασυνείδητο) επικρατεί στο εγώ ( συνειδητό) και αυτό οδηγεί σε μια αφηγηματική ονειρική σημειολογία .

Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να κατανοήσω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή η γυναίκα και να την αγαπήσω. Αυτό που με συγκλόνισε είναι η απέραντη μοναξιά που ένιωθε αυτή η γυναίκα παρόλο  που το οικογενειακό περιβάλλον της ήταν κοντά της. Είδα λοιπόν αυτόν τον μονόλογο σαν ένα “παραλήρημα” που πολύ συχνά έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια, Προσπάθησα να βρω σημεία μέσα σε αυτό το παραλήρημα τα οποία σύμφωνα με τον χαρακτήρα της είχαν την αίσθηση του σαρκασμού και του αυτοσαρκασμού και να τα κάνω δικά μου μια και σε αυτό το σημείο μου είναι γνώριμα μια και είναι και δικά μου χαρακτηριστικά.

face2face:Ποιους αφορά η παράσταση ;

Αφορά όλους μας και όχι μόνο αυτούς που έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους που πάσχουν από μανιοκατάθλιψη. Όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τον άνθρωπο και θέλουν να κατανοήσουν αλλά και να αγαπήσουν τους ανθρώπους αυτούς διότι αυτή η ασθένεια είναι η μεγαλύτερη αναπηρία .Είναι ο διάχυτος ψυχικός πόνος το ”άλγος” το οποίο κατακλύζει όλο το σώμα ταυτόχρονα με την ψυχή. Ο ψυχωσικός άνθρωπος ζει ταυτόχρονα μια αγωνία και  μια έκσταση .Γι αυτό χρειάζεται αγάπη κατανόηση και φυσικά κατάλληλη θεραπεία από ειδικούς.

faceface: Ποιο είναι το μήνυμα του έργου ‘Η Μαγεμένη Βασιλοπούλα’ που θέλουν να δώσουν οι συγγραφείς Κωνσταντίνος Ρόδης και Ιωάννης Κυφωνίδης;

ΑΠ:Αυτό που θέλουν να περάσουν προς τα έξω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ασθένεια είναι ανάμεσα μας , είναι πρόσωπα του άμεσου η του έμμεσου περιβάλλοντός μας και έχουμε την υποχρέωση να τους κατανοήσουμε και να τους συμπαρασταθούμε και όχι να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα και να κρύβουμε – όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις οικογένειες -το πρόβλημα αλλά να το αντιμετωπίζουμε και να μην απομονώνουμε τους ανθρώπους αυτούς αλλά να αποδεχθούμε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και να  τους αγκαλιάσουμε με αγάπη.

Παραστάσεις: 2,3, 4 Μαρτίου και 9,10,11 Μαρτίου
Ώρα έναρξης: 21.30 , Διάρκεια :70’
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος

Πείτε μας τη γνώμη σας