Google+

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ BACH

Ήταν τη δεκαετία του 1920-1930, που  ο Βρετανός γιατρός Dr. Bach ανακάλυψε και καθιέρωσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα 38 ανθοϊαμάτων που βοηθάει στην εκ νέου ανακάλυψη της «θετικής» πλευράς του εαυτού μας. Τα ανθοϊάματα του Dr. Bachμπορούν να μας βοηθήσουν να ζούμε μία υγιή συναισθηματική ζωή κι οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο μας, άγχος, ανασφάλεια, απογοήτευση, μπορεί να βρει τη λύση του σε ένα ανθοΐαμα Bach.

Παρόλο που κύριος στόχος των ανθοϊαμάτων Bachείναι η θεραπεία και αποκατάσταση κάποιας υπάρχουσας ανισορροπίας, τα ανθοϊάματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά την περίοδο εγκυμοσύνης για τη συναισθηματική καταπράυνση και θρέψη τόσο της μητέρας όσο και των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Ο Dr. Bachπίστευε ότι οι «αρνητικές» σκέψεις και τα «αρνητικά» συναισθήματα της εγκυμονούσας μητέρας επηρεάζουν το παιδί μέσα στη μήτρα ακόμα, οπότε χρησιμοποιώντας τα ανθοϊάματα για να κάνεις τη μητέρα χαρούμενη, κάνεις συγχρόνως και το έμβρυο χαρούμενο!

Κατά την περίοδο εγκυμοσύνης έχει να γίνει πολλή … δουλειά: προετοιμασίες, αγορές, διευθετήσεις και τόσα ακόμα! Σε μία τέτοια κατάσταση σαστίσματος και «βαβούρας» δεν είναι και τόσο δύσκολο να ξεχάσουν να φροντίσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του μωρού που έρχεται, τους ίδιους τους εαυτούς δηλαδή! Και σε μία τέτοια σημαντική περίπτωση, σίγουρα μόνο «κακό» δεν είναι, να ζητάει κάποιος βοήθεια!

Το να φροντίζουν οι μέλλοντες γονείς τόσο τους ίδιους όσο και τα υπόλοιπα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους (μεγαλύτερα αδέρφια που ενδέχεται να υπάρχουν) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ζωτικής σημασίας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μέλλουσα μητέρα βιώνει διάφορα συναισθήματα που μπορεί να αναδυθούν από το ότι έρχεται αντιμέτωπη με αμέτρητες αλλαγές (Walnut), την πιθανή ευερεθιστικότητα και ανυπομονησία (Impatiens), μέχρι τη δυσκολία αποδοχής του σώματος και της γενικότερης εξωτερικής εμφάνισης (CrabApple) και τον φόβο για συγκεκριμένα πράγματα (Mimulus) ή για το ίδιο το έμβρυο (RedChestnut).

Αλλά δεν είναι μόνο η μέλλουσα μητέρα που βιώνει μία έντονη περίοδο. Είναι και ο μελλοντικός πατέρας και τα αδέρφια… Τα ανθοϊάματα Bachμπορούν να βοηθήσουν όλα τα μέλη της οικογένειας, γιατί απευθύνονται άμεσα σε διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Aυτήν τη μεγάλη αλλαγή την βιώνουν όλοι, γι’ αυτό και ενδείκνυται το Walnutγια παράδειγμα ή το Hollyγια τη ζήλια που πιθανά να νιώθουν τα αδέρφια του νέου μέλους ή ακόμα και το Pineγια πιθανές ενοχές που ίσως νιώθει ένας πολυάσχολος πατέρας που λείπει πολλές ώρες από το σπίτι ή μία μητέρα που δουλεύει μέχρι και την τελευταία στιγμή. Τα αδέρφια, όταν βρίσκονται στην παιδική ηλικία είναι πιο εύκολο να τα καταλάβεις, γιατί συνήθως είναι έτοιμα να πουν ποιο είναι το πρόβλημα και τι τους ενοχλεί ή απασχολεί.

Το πώς βιώνει το κάθε μέλος της οικογένειας μία εγκυμοσύνη είναι μοναδικό και το κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι να δοθεί έμφαση στη συγκεκριμένη προσωπικότητα που βρίσκεται κάτω από συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση, γι’ αυτό και χρειάζεται η χρήση εξατομικευμένου σκευάσματος που προτείνεται από κάποιον θεραπευτή/ σύμβουλο του συστήματος θεραπείας ανθοϊαμάτων Bach. Παράλληλα, όμως, (ή και από μόνο του, όταν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ή όταν δεν υπάρχει χρόνος για την παρασκευή εξατομικευμένου σκευάσματος), μπορεί να χορηγηθεί και το RescueRemedy, η φόρμουλα που περιέχει 5 συγκεκριμένα ανθοϊάματα (StarofBethlehem, Clematis, Impatiens, RockRose, CherryPlum). Το RescueRemedyσίγουρα δεν είναι πανάκεια και είναι προτιμότερο, φυσικά, να χορηγείται το ανθοΐαμα ή τα ανθοϊάματα που μπορούν να στοχεύσουν και θεραπεύσουν τις υποβόσκουσες αιτίες μιας συγκεκριμένης συναισθηματικής κατάστασης, μπορεί, όμως, να αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα πρώτης ανάγκης που θα έχετε έτοιμα στην … τσάντα «γέννας» για όταν έρθει η πολυπόθητη στιγμή!

 

Τα ανθοϊάματα δρουν με ήπιο τρόπο και δεν έχουν παρενέργειες ή αντενδείξεις, αλλά είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, για να αποφύγετε μία ακόμη ανησυχία!!

 

ΖωήΜπαχταλιά,

Hatha Yoga Teacher (Himalayan Institute, USA),

Rainbow Kids & Family Yoga Teacher,

Μέλος Yoga Alliance (RYT200),

ΣύμβουλοςΑyurveda

& Ανθοϊαμάτων Bach,

Θεραπεύτρια Usui Reiki

 

www.facebook.com/OmShantihi

nlwnpeace@yahoo.gr

Πείτε μας τη γνώμη σας