Google+

Βοηθήστε τα κατοικίδιά σας με Ανθοϊάματα Bach

Τα ανθοϊάματα Bach χρησιμοποιούνται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα εδώ και 85 περίπου χρόνια. Το σύστημα θεραπείας με ανθοϊάματα Bach είναι μία φυσική μέθοδος θεραπείας που ανακαλύφθηκε από τον Dr. Edward Bach τη δεκαετία 1920 -1930. Τα ανθοϊάματα Bach βοηθούν τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα (ακόμα και τα φυτά) να «αναρρώσουν» από συναισθηματικές ανισορροπίες, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα αρνητικά συναισθήματα με θετικά. Εννοείται πως τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα. Νιώθουν φόβο, θυμό, ζήλια, θλίψη, ευτυχία κλπ, και βρίσκονται αντιμέτωπα με στρεσογόνες και συναισθηματικές προκλήσεις, όπως κι εμείς. Τα ανθοϊάματα, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδιά σας με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που βοηθούν εσάς ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσετε να δείτε μία κατάσταση από την οπτική του κατοικίδιού σας. Μάλιστα, επειδή τα ζώα δεν επηρεάζονται από παγιωμένες πεποιθήσεις, απόψεις και συναισθηματικά βάρη, συνήθως αντιδρούν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά στα ανθοϊάματα σε σχέση με τους ανθρώπους. Άλογα, σκύλοι, γάτες, πουλιά, ακόμα και τρωκτικά, ψάρια ή ερπετά αντιδρούν θεαματικά στα ανθοϊάματα και μπορούν να βοηθηθούν σε περιπτώσεις συναισθηματικών προβλημάτων, τραυμάτων, συμπεριφορικών μοτίβων.

Ο Dr. Bach είχε την πίστη και την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο σύστημα θεραπείας μπορεί να ωφελήσει όλα τα έμβια όντα. Τα ζώα, κατοικίδια και μη, είναι πλάσματα ιδιαιτέρως ευαίσθητα, με έντονα αναπτυγμένες συναισθηματικές ικανότητες και υψηλή νοημοσύνη και μπορούν να ωφεληθούν πολύ από τα ανθοϊάματα σε οποιαδήποτε συνθήκη τους προκαλέσει κάποιου είδους συναισθηματική αναστάτωση.

Τα ιάματα είναι μη τοξικά και ασφαλή, οπότε αποκλείεται το ενδεχόμενο βλάβης του κατοικίδιού σας. Ακόμα κι αν του χορηγήσετε κάποιο ίαμα που δεν του ταιριάζει, που δεν το χρειάζεται, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι απλά να μη δράσει και να μην υπάρξει κάποια αλλαγή. Εάν, π.χ., έχετε μία επιθετική και μία μη-επιθετική γάτα και τις χορηγήσετε και τις δύο το ίδιο ίαμα για την επιθετικότητα, θα αρχίσετε να βλέπετε την πρώτη να ηρεμεί και να γίνεται πιο υπομονετική με όλους ενώ στη δεύτερη δε θα παρατηρήσετε καμία διαφορά. Τα ιάματα χορηγούνται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να βλάπτεται το κατοικίδιο. Επιπλέον, τα ιάματα δεν αλλάζουν ούτε αλλοιώνουν με οποιονδήποτε τρόπο την ιδιοσυγκρασία της συγκεκριμένης ράτσας ή του συγκεκριμένου ζώου, απλά βοηθούν στην ανάκτηση της ισορροπίας και της αρμονίας τους.

Το πιο δημοφιλές ίαμα για τα κατοικίδια (αλλά και για τους ανθρώπους) είναι το Rescue Remedy, γιατί βοηθάει σε καταστάσεις τραύματος και φόβου (φόβος για κεραυνούς, πυροτεχνήματα και γενικά για δυνατούς, απότομους θορύβους, προσαρμογή σε καινούριο περιβάλλον, φόβος/ ανησυχία πριν την επίσκεψη στο γιατρό ή πριν από ταξίδι με αμάξι, κλπ). Σε καταστάσεις έντονου στρες, μπορεί να χορηγείται όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να καταλαγιάσουν τα όποια συμπτώματα, ακόμα και κάθε λίγα λεπτά χωρίς κανέναν κίνδυνο υπερδοσολογίας. Και τα 38 όμως ανθοϊάματα Bach, σε μεταξύ τους συνδυασμό ή μεμονωμένα, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση όλων των συναισθηματικών ανισορροπιών καθώς και στην καταπολέμηση διαφόρων προβλημάτων συμπεριφοράς: φόβο, ζήλια, υπερπροστατευτικότητα, ανυπομονησία, υπερκινητικότητα, κτητικότητα, μετατραυματικό στρες, κλπ.

Η δοσολογία είναι ίδια με αυτήν που ισχύει για τους ανθρώπους (δηλαδή 4 σταγόνες, 4 φορές τη μέρα). Παρόλο που η ποσότητα αλκοόλ που περιέχουν ως συντηρητικό τα φιαλίδια είναι αμυδρή, είναι προτιμότερο να τα διαλύετε, ειδικά εάν τα δίνετε σε πουλιά ή μικρά ζώα. Μπορείτε, βέβαια, να ζητήσετε εξ αρχής από τον σύμβουλο/ θεραπευτή Bach να σας ετοιμάσει το επιθυμητό φιαλίδιο χωρίς την έξτρα προσθήκη αλκοόλ. Τα ιάματα μπορούν να χορηγηθούν είτε από το στόμα, απευθείας ή διαλύοντας τις σταγόνες στο μπολ με το νερό, σε μια λιχουδιά ή στο φαΐ (πιο εύκολη η δεύτερη εναλλακτική, γιατί τα περισσότερα ζώα δε θέλουν να τους βάζουν κάτι στο στόμα με το ζόρι και επιπλέον, δε θέλουμε να τα στρεσάρουμε παραπάνω!), είτε εξωτερικά τρίβοντας με αυτά τις πατούσες, τη μύτη ή τα αφτιά τους, για να απορροφηθούν από το δέρμα ή ακόμα κι από το χέρι σας, για να τα γλείψουν. Ο χρόνος που χρειάζεται, για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι, συνήθως, γύρω στις 2 με 3 εβδομάδες, αλλά ενδέχεται να είναι και μικρότερος. Η εμφάνιση των θετικών αποτελεσμάτων των ιαμάτων εξαρτάται, όπως και στους ανθρώπους, από την κατάλληλη επιλογή ιαμάτων, το ίδιο το ζώο, την φύση και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι πολλά προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζουν τα κατοικίδια οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Εάν για παράδειγμα, ένας σκύλος έχει αρχίσει ξαφνικά να παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, ίσως είναι λάθος να την κρίνουμε καθαρά ως συναισθηματικό πρόβλημα, γιατί θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κάποιου ιατρικού προβλήματος, και ως εκ τούτου, τα ανθοϊάματα να μην είναι αρκετά ή κατάλληλα για τη θεραπεία του. Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε απολύτως σίγουροι, και κατόπιν διαβεβαίωσης του κτηνιάτρου, ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που ενδέχεται να του προκαλεί πόνο ή / και αναστάτωση και γι’ αυτό να εμφανίζει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Κι επειδή οι ζωές μας με τα κατοικίδιά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα επηρεάσουμε συναισθηματικά με τα δικά μας προβλήματα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι καθρεφτίζουν κι εκδηλώνουν τα δικά μας συναισθήματα· ενδέχεται, μάλιστα, να επιδείξουν την ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, εάν είμαστε εμείς θυμωμένοι και νευρικοί, πηγαίνοντας πάνω-κάτω μέσα στο δωμάτιο φωνάζοντας στο κατοικίδιό μας, αυτό μπορεί με τη σειρά του να εκδηλώσει σημάδια φόβου ή άγχους. Γι’ αυτό το λόγο, ειδικά, εάν έχετε σκύλο, θα συμβούλευα να πάρετε κι εσείς οι ίδιοι ιάματα, γιατί εάν είστε εσείς υπερδραστήριοι, σε μία μόνιμη ένταση και βιάση, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε ένα υπερκινητικό σκύλο που δεν μπορεί να βρει ησυχία ή εάν εσείς νιώθετε ανασφαλείς, ενδέχεται να εξαρτάστε συναισθηματικά υπερβολικά από αυτά και ο σκύλος  σας να εμφανίσει προβλήματα άγχους αποχωρισμού.

Υπάρχουν και συμπεριφορές που μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να είναι θέμα εκπαίδευσης. Τα ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν με την επανεκπαίδευση ενός ανεπαρκώς εκπαιδευμένου ζώου, αλλά δεν μπορούν να επιφέρουν την επιθυμητή θεραπεία από μόνα τους. Εάν, για παράδειγμα, έχετε δώσει στο σκυλί σας την εντύπωση ότι είναι εντάξει να γαυγίζει σε επισκέπτες ή να δαγκώνει τις γάτες, το πιο πιθανό είναι να μην έχει υποστεί κάποια συναισθηματική ανισορροπία, αλλά απλώς να συμπεριφέρεται σα σκύλος!

Η χρήση των ιαμάτων δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ιατρική βοήθεια, την οποία θα πρέπει και να αναζητήσουμε στην εμφάνιση του όποιου συμπτώματος, για να αποκλείσουμε την ύπαρξη κάποιου οργανικού προβλήματος, ούτε και είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα, σίγουρα, όμως βοηθάει στη διαχείριση και αντιμετώπιση του στρες και των συναισθηματικών φορτίσεων ειδικά σε συνδυασμό με την κατάλληλη κτηνιατρική συμβουλή και εκπαίδευση.

 

«Θα πρέπει να μοχθήσουμε να μάθουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, ξεκινώντας, ίσως, με ένα άτομο ή ακόμα κι ένα ζώο, και να αφήσουμε αυτήν την αγάπη να αναπτυχθεί και να επεκταθεί σε όλο και μεγαλύτερο εύρος, μέχρι να εξαφανιστούν αυτόματα τα αντίθετα ελαττώματα». – Dr. BachHeal Thyself

 

 

Ζωή Μπαχταλιά,

Hatha Yoga Teacher (Himalayan Institute, USA),

Rainbow Kids & Family Yoga Teacher,

Μέλος Yoga Alliance (RYT200),

Σύμβουλος Αyurveda

& Ανθοϊαμάτων Bach,

Θεραπεύτρια Usui Reiki

www.facebook.com/OmShantihi

nlwnpeace@yahoo.gr

Πείτε μας τη γνώμη σας